Header image

Tequila – tajemnica niebieskiej agawy zamknięta w butelce

tequila w kieliszkach

Tequila jest znana, ale wydaje się, że głównie z nazwy. Wiele osób coś o niej słyszało lub zakosztowało tylko filmowej wersji z solą i limonką. Historia tego trunku sięga wiele lat wstecz, a tequila do dziś wykorzystywana jest w wielu klasycznych drinkach popularnych na całym świecie.

Czym tak naprawdę jest tequila?

To wysokoprocentowy meksykański trunek o zawartości alkoholu mieszczącej się w przedziale od 35% do 55%. Kolebką tego rarytasu jest miasto Tequila, gdzie powstał butelkowy pradziad dzisiejszej królowej produkowanej z agawy. Zapominając o stereotypach, najwyższy czas przyjrzeć się z bliska temu popularnemu alkoholowi.

Zabrakło brandy

Smak sfermentowanego soku z agawy był znany już Aztekom. Raczyli się oni niskoprocentową pulque. Wierzyli w jej boską moc. Tequila dzisiejszą formę zawdzięcza jednak konkwistadorom z Hiszpanii, którzy zdesperowani brakiem zapasów brandy, w destylarni niedaleko miasta Tequila w Meksyku, z pulque stworzyli pierwowzór tego unikatowego trunku.


Aby tequila była tequilą

Dziś, przy zaostrzonych wymogach, jakie ma spełniać ten nieskazitelny trunek, oryginalną tequilą można nazwać tylko i wyłącznie ten alkohol, który wytwarza się z soku agawy niebieskiej Weber Blue uprawianej na plantacjach w pięciu meksykańskich stanach: Michoacán, Nayarit, Tamaulipas, Jalisco, Guanajuato. Dodatkowo rząd meksykański uwierzytelnia tylko te partie, które zawierają minimum 51% agawy niebieskiej, a stężenie alkoholu wynosi minimum 38%.

Spacer po meksykańskich sadach potreros

Na farmach, gdzie tajemnica destylacji jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, plantatorzy do produkcji tequili używają tylko rdzenia rośliny tzw. piña. Weber blue musi rosnąć od 8 do 14 lat, aby móc zebrać plony. Piñas najpierw są gotowane, później pieczone w tradycyjnych kamiennych bądź ceglanych piecach przez dwie lub trzy doby. Po takiej obróbce agawa jest rozbijana i mielona, aby pozyskać z niej sok. W kadziach z dodatkiem drożdży zaczyna on fermentować. Tak otrzymuje się pulque zawierający 5%-7% alkoholu. Po dwuetapowej destylacji musujący napój zamienia się dopiero w tequilę. Teraz jako bezbarwny alkohol zostaje przelany do kadzi, by rozpocząć swój finał – dojrzewanie i butelkowanie. Oryginalna tequila zawsze trafia do butelki w Meksyku i jest oznaczona nazwą „Hecho en Mexico”. Alkohole z mianem Mixto nie są już wytworzone w 100% z agawy i mogą pochodzić z innych miejsc niż wyżej wymienione prowincje.

Tak dystyngowany sposób produkcji został uznany przez UNESCO, która wpisała plantacje i zakłady destylowania agawy na światową listę dziedzictwa UNESCO. Hurtownia alkoholi Crimston posiada cały wachlarz oryginalnych tequili, które swoim legendarnym smakiem zadowolą nawet najbardziej wymagających klientów. Prowadzi sprzedaż B2B i B2C, aby dotrzeć do wszystkich zainteresowanych wyjątkowymi alkoholami marek premium.

pole agawy w miejscowości Tequila
Meksykańska wódka – mistrzyni picia solo i królowa drinków

Mariachi tequilę piją czystą w temperaturze pokojowej, gdyż w postaci solo najlepiej wyczuwalne są jej walory smakowe. Tequila Patrón Anejo będzie kapitalnym wyborem przy tej formie degustacji. Zmysły smaku i zapachu zostaną zawładnięte wanilią, cytrusami, prażonymi orzechami, miodem i imbirem.

Stuprocentowy destylat z niebieskiej agawy zamknięty w Olmeca Altos Reposado mile zaskoczy niejednego konesera. Początkowo anielsko słodki, orzeźwiający smak agawy, pomarańczy i grejpfruta ustępuje, by finiszować zbalansowaną wanilią i dębem.

Olmeca Blanco to alkohol premium. Obłędny jako szot. W towarzystwie soli i limonki można docenić jego wirtuozyjną kompozycję smakową. Z kolei Tequila Olmeca w wersji Altos Plata jest fenomenalna do drinków. Nie sposób przejść obojętnie obok Tequila Sunrise, gdzie kunsztownie zbalansowany smak trunku łączy się z sokiem pomarańczowym i grenadyną. Orzeźwiająca Margarita na bazie Tequili Patrón Silver, pomarańczowego likieru Cointreau, przyprawiona sokiem z cytryny i szczyptą soli jest najwyższej próby drinkiem na chwile relaksu i zapomnienia.

Wirtuozerski drink Long Island Iced Tea to eksplozja smaków i zapachów. Wieloskładnikowy koktajl, gdzie główna bohaterka Tequila Olmeca Altos Plata łączy się z białym rumem, ginem, likierem Cointreau, coca-colą i sokiem z limonki urzeknie niejednego znawcę szykownych napojów na bazie alkoholi premium.

Dla poszukiwaczy smaków goryczy naprzeciw wychodzi drink Tequila Sour. W tym wydaniu Olmeca Gold bawi smakiem białka kurzego jaja z aromatycznymi kroplami bitters. Chcesz podzielić się tymi kunsztownymi smakami z najbliższymi? Olmeca, czy też Patrón to najwyższej klasy alkohol na prezent.

Grejpfrutowa i figowa alternatywa

Dla smakoszy słabszych trunków doskonałą alternatywą jest aperitif Pampelle oraz figowy likier Esprit de Figues. Francuski Pampelle to aperitif wytwarzany ze szlachetnych grejpfrutów Ruby Star, dojrzewających na słonecznej Korsyce. Starannie dobrane owoce poddane obróbce i destylacji nadają niepowtarzalny słodko-gorzki smak i rubinowy kolor. Łączone z korą drzewa chinowego, ekstraktem z goryczki i francuską Eau-de-Vie zaskoczą swoim niepowtarzalnym smakiem znawców dobrych alkoholi marek premium. Pampelle jest idealny Summertime, Anytime – Pampelle Spritz podawany z prosecco, Pampelle Negroni z ginem i słodkim wermutem, czy orzeźwiający Pampelle Tonic gwarantują doznania smakowe na najwyższym poziomie o każdej porze roku.

Hurtownia alkoholi Crimston oferuje alkohole premium z najwyższej półki i jest jedynym oficjalnym dystrybutorem Pampelle i Esprit de Figues w Polsce. Współpracuje z klientami detalicznymi i odbiorcami biznesowymi (sprzedaż B2B i B2C). Gwarantuje zakup oryginalnych alkoholi premium. Jest dostawcą nietuzinkowych trunków dla barów i lokali w całej Polsce. W sprzedaży detalicznej oferuje klientom bogaty asortyment wyszukanych napojów wysokoprocentowych. Wyjątkowe i gustowne alkohole na prezent? W Crimston znajdziesz wszystko, czym możesz urzec niejednego solenizanta bądź jubilata.