Nadchodzi wieczór z przyjaciółmi. Śmiech, relaks, rozmowy – te chwile przyjemnie byłoby wzbogacić kieliszkiem dobrego wina. Najlepiej takiego, które swoim smakiem zabierze nas w niezapomnianą podróż. Jakie wybrać?
Wina czerwone
Oferują całą gamę doznań smakowych, a szkolenie smaku zdolnego rozpoznawać niuanse poszczególnych szczepów trwa często całe życie. Każdy region wydaje wina o innym charakterze. W Europie najcięższe wina pochodzą z Hiszpanii i Portugalii – intensywne smaki i aromaty są charakterystyczne dla Półwyspu Iberyjskiego. Wina włoskie są delikatniejsze. Francja, uważana jest za europejską kolebkę wyrobu dobrych win i plasuje się po środku – wina francuskie mają zbalansowany smak i aromat. Ameryki różnią się od siebie znacznie – wina z Ameryki Południowej są intensywne, pełne aromatu, zaś te z Północnej bardzo delikatne. Choć istnieją wina wieloszczepowe, do produkcji których użyto kilku gatunków winogron, to najchętniej wybierane są te jednoszczepowe, pełne smaku, o słonecznych aromatach. I choć nie dodaje się ich przy produkcji, to wino czerwone potrafi zaskoczyć nutą czekolady, orzechów czy kawy. Wina czerwone dodatkowo wzmacniane i aromatyzowane nazywamy wermutami, te świetnie zaś komponują się w koktajlach takich jak np. Negroni. wystarczy że wymieszacie trzy równe sobie porcje słodkiego wermutu, ginu np. Portofino oraz Campari i przyozdobicie to zestem z pomarańczy.
Wina białe i musujące
Często wybierane przez mniej wprawionych winiarzy, ze względu na delikatniejszy charakter, mają również wiele odmian. Podobnie jak w winach czerwonych, wina z Ameryki Południowej odzwierciedlają jej charakter – intensywny i wyrazisty. Wina australijskie są delikatniejsze. W Europie natomiast najbardziej zbalansowane są wina francuskie. Zresztą nieprzypadkowo najbardziej popularne szczepy winogron noszą francuskie nazwy. W przypadku win białych często pojawiają się aromaty cytrusów i kwiatów. Jeśli chodzi o wina musujące, zdecydowanie najpopularniejsze są białe. Tutaj prym wiodą Francja, Włochy i Hiszpania. W każdym z nich używana jest nieco inna metoda fermentacji. Dlatego wina z poszczególnych krajów mają różne nazwy.
Wino możemy pić nie tylko sauté, jest ono również świetnym dopełnieniem wielu koktajli. Połączenie go z ginem Portofino, tonikiem i skórką z cytryny da nam koktajl godny samego Jamesa Bonda.
A może aperitif?
Jakby wieczór miał się nie rozwinąć, dobry aperitif będzie jego doskonałym początkiem. Oczywiście może być nim nieśmiertelny kieliszek białego wina, ale przecież jest tyle alternatyw, również tych z segmentu premium. Co więcej, coraz częściej są to alkohole dające tyle możliwości, że same stają się główną atrakcją wieczoru. Przebojem na polski rynek wchodzi francuska marka z prawdziwie luksusowym trunkiem – Pampelle Aperitif.
Ten doskonały aperitif produkowany jest z wyselekcjonowanych czerwonych grejpfrutów odmiany Ruby Red, wyłącznie tych rosnących na słonecznej Korsyce. Żeby uzyskać pełnię smaku, owoce po zbiorze są długo macerowane, a następnie infuzowane skórkami cytrusów. Tę staranność i brak pośpiechu czuć w każdej słonecznej kropli Pampelle Aperitif. Na jego bazie przyrządza się doskonały Pampelle Spritz. To zdecydowanie alkohol klasy premium. Kompozycja z winem musującym i wodą gazowaną, czy mieszanki z innymi alkoholami – wszystkiego można spróbować w warszawskich klubach i barach. Dodać należy, że dla podkreślenia wyjątkowości i charakteru samego Pampelle, wszystkie drinki na jego bazie podawane są oczywiście ze świeżym grejpfrutem. Bo z Pampelle o każdej porze roku poczujesz powiew lata – Summertime, Anytime!
Figowa alternatywa
Ciekawą propozycją jest również Esprit de Figues – likier figowy o niepowtarzalnym smaku. Na jego bazie najlepsi barmani w warszawskich barach i klubach przyrządzają doskonały Espritz. Dla wszystkich wielbicieli ekskluzywnych drinków jest to odświeżająca nowość. Esprit de Figues połączony z winem musującym i gazowaną wodą w Espritz, z sokiem limonkowym i syropem cukrowym w Figiri, czy w wielu innych kombinacjach – zawsze stanowi bazę doskonałej zabawy. Często o ekskluzywności marki świadczy fakt, że sprzedaje ją wyłączny dystrybutor w Polsce. Właśnie tak jest w przypadku zarówno Pampelle, jak i Esprit de Figues. Ich wyłączny dystrybutor w Polsce to firma Crimston, która intensywnie działa w segmencie marek alkoholi premium. Crimston ma ogromne doświadczenie we wspieraniu segmentu klubowego, chętnie nawiązuje również współpracę z odbiorcami hurtowymi i detalicznymi.
Niezależnie jaki gust mają Twoi znajomi, aperitif z segmentu premium zawsze będzie dobrym początkiem, a zapewne również gwiazdą wieczoru. Bo komu zasmakują słoneczne krople lata, temu Summertime, Anytime!