Eleganckie przyjęcie w gronie znajomych przy wybornym jedzeniu nie może się obejść bez aperitifu. Jego tradycja jest bogata przede wszystkim w krajach słynących z dużej ilości spotkań rodzinnych czy przyjęć w gronie przyjaciół. Czyli przede wszystkim we Francji, Włoszech oraz Hiszpanii. Jednak czym tak naprawdę jest ten popularny aperitif i jak go serwować? Jaki jest najpopularniejszy francuski aperitif i co króluje w innych państwach?
Aperitif to słowo wywodzące się z języka francuskiego, jednak jego pochodzenie sięga łaciny, gdzie oznacza “otwierać”. Doskonale odzwierciedla to naturę tego trunku, który stanowi wstęp do ucztowania. Aperitif spożywany jest w niewielkich ilościach i służy do pobudzenia apetytu i wzmożenia produkcji soków żołądkowych przed posiłkiem. Z tego względu ten popularny alkohol jest zazwyczaj wytrawny, a nie słodki. Chcemy zaprezentować Ci kilka z nich, które na pewno świetnie sprawdzą się w roli aperitvo oraz firmę która prowadzi sprzedaż alkoholu online z wieloma udogodnieniami.
Jakiego alkoholu używa się do przygotowania aperitifu?
Nie ma jednego, konkretnego alkoholu, który stosowany jest jako aperitif. W zależności od upodobań można wybierać spośród szampanów, ziołowych wermutów czy lekkich, wytrawnych win lub wybrać też inny popularny alkohol. We Francji popularny aperitif to likier o anyżowym smaku, brandy na bazie cydru lub też koniak, szampan czy wytrawne wino. Z kolei we Włoszech, popularne są różnego rodzaju likiery czy nalewki. Grecy stawiają na wódkę o anyżowym smaku, a Brytyjczycy preferują sherry lub mocniejsze nalewki.
Jak przygotować popularny aperitif? Warto pamiętać, że jest to w miarę prosty drink i jego przygotowanie nie powinno być pracochłonne. Trunek ten powinien być podany szybko. Jeżeli nie chcesz podawać wina, brandy czy sherry, to postaw na gin z tonikiem, na wytrawne, szybkie i klasyczne koktajle lub bardziej ekskluzywne, jak Pampelle Aperitif.
Pampelle Aperitif – wyjątkowa nowość
Pampelle Aperitif to francuski aperitif marki premium. Doskonale sprawdza się do picia na lodzie lub też w połączeniu z innymi smakami tworząc wysokiej klasy, zróżnicowane i klasyczne koktajle. Pampelle Aperitif jest nowym produktem na rynku ekskluzywnych napojów alkoholowych. Wytwarzany jest z czerwonych grejpfrutów Ruby Star z Korsyki. Charakteryzuje się lekko słodkim smakiem z wyraźną nutą goryczy, który sprawi, że poczujesz lato o każdej porze roku. Aby wyprodukować ten francuski aperitif, owoce grejpfruta są krojone, a następnie macerowane, aż do wydobycia z nich wszystkich smaków. Do produkcji wykorzystuje się również skórki tych owoców, a także chininę z kory drzewa chinowego, bitter z korzenia goryczki oraz eau-de-vie pozyskiwane ze sfermentowanych oraz destylowanych winogron. Nabyć go można dzięki jedynemu w Polsce dystrybutorowi Crimston Spirits, który prowadzi sprzedaż alkoholu online z możliwością dostawy do domu lub odbioru osobistego w Warszawie.
Pampelle Aperitif – jeden alkohol wiele możliwości
Pampelle Aperitif może być spożywany samodzielnie lub w przeróżnych połączeniach gdzie doskonale sprawdzi się jako baza lub dodatek. Smakosze preferujący klasyczne koktajle zakochają się w kombinacji tego aperitifu z tonikiem. To jedna z najprostszych do przygotowania wersji aperitifu. Wystarczy zmieszać równe porcje Pampelle oraz toniku i dodać plasterek grejpfruta. Drink doskonale pobudzi kubki smakowe oraz orzeźwi w upalne dni.
W bardziej zwariowanej wersji 2 porcje Pampelle wymieszać można z 3 porcjami prosecco oraz 1 porcją wody gazowanej. Do drinka dorzucić można lód oraz plasterek grejpfruta, aby otrzymać pyszny koktajl.
Wielbiciele wyjątkowych drinków pokochają Pink Lady koktajl. Do jego przygotowania potrzebujemy: 100 ml Pampelle Aperitif, łyżeczkę syropu grenadyna, 2 kurze białka, 300 ml wody gazowanej, kandyzowane wiśnie i lód do schłodzenia. Wystarczy wymieszać ten francuski aperitif z syropem i wstrząsnąć kilka razy w shakerze z lodem. Następnie wymieszane składniki przelać do innego pojemnika, a lód oddzielić. Białka należy zmiksować na sztywną pianę i dodać do koktajlu. Wstrząsnąć wszystko razem dokładnie i przelać do kieliszka, a następnie udekorować wiśniami.
W jaki sposób podawać aperitif?
Ten popularny alkohol podaje się zazwyczaj na ok. 15-20 minut przed posiłkiem. Najczęściej pije się go na stojąco z długich szklanek lub kieliszków. Podając aperitif, warto zadbać o przekąski, które goście będą mogli podjadać przed posiłkiem. Doskonałe będą orzeszki, sery, wędliny, pestki dyni lub słonecznika, grzanki, hummus, owoce morza lub też surowe warzywa, takie jak marchewka, ogórek czy łodygi selera.
Gdzie kupić Pampelle Aperitif?
Ten francuski aperitif dostępny jest z opcją odbioru osobistego lub dostawy przez jedynego w Polsce dystrybutora tej marki premium. Crimston Spirits prowadzi sprzedaż alkoholu online i jest podmiotem odpowiedzialnym za wprowadzenie Pampelle Aperitif na rynek polski. Można go dostać też w licznych lokalach gastronomicznych w Warszawie i innych większych miastach.